Nedavno je u novinama 24 sata izašao interview sa mnom oko organizacije slobodnog vremena. Iako je naslov u članku malo nespretno izražen, ovdje je link na članak kao i na video zapis sa konkretnim savjetima.

https://www.24sata.hr/lifestyle/biljeska-u-planeru-natjerat-ce-vas-sutra-u-6-sati-na-trening-620070

Kako i čime ispuniti slobodno vrijeme

U današnje doba slobodno vrijeme nam je postalo svetinja i stalno kukamo kako nemamo za ništa vremena. Evo jednog od načina kako ipak možete osigurati si vrijeme za sebe i svoje želje/ciljeve. Treba se malo potruditi, ali ionako bez truda ništa, zar ne?!

Prije svega treba razmisliti što je to što želite sebi ispuniti, što je to kako želite ispuniti svoje vrijeme, što novo želite naučiti/probati/savladati. Stavite to na papir, dozvolite si da vam mašta proradi i da sve ono što već dugo čuči u vama izađe van. Možda će vam za ovo trebati i nekoliko dana, dozvolite si to vrijeme.

Razmislite sada koja vam je trenutno najvažnija i naj-izvedivija želja s obzirom na trenutnu fazu života. Nemojte očekivati od sebe da sve što je na papiru morate odjednom napraviti. To je vrlo demotivirajuće.  Smijete imati želja koliko hoćete, ali ne možete ih sve od jednom provesti. Dakle, koja od onih želja vam je najvažnija?

Sada kada ste to definirali, razmislite kojim aktivnostima ćete je ispuniti i napravite taj popis.  Predstavite si te aktivnosti kao vesele i zabavne (pa makar to bilo vježbanje u teretani :)), sve to radite zbog sebe i za sebe, a ne zbog drugih. To su vaši ciljevi, oni moraju vas ispuniti.

Pronađite vrijeme za te aktivnosti u svom rasporedu i ubacite ih u svoj kalendar. Shvatite da je svaka ta aktivnost u stvari sastanak sa samim sobom. Ako ne stavite u kalendar i ne odvojite na taj način to vrijeme, malo je vjerojatno da ćete se kad dođe taj sat prisiliti. Ima jedan psihološki moment ovdje:  taj zapis u kalendaru ima potpuno jednak učinak na vašu podsvijest za ispunjavanje obaveze kao i bilo koji drugi sastanak sa šefom, kolegama ili poslovnim partnerima.

To vrijeme za vas ne mora biti niti svaki dan, to može biti jednom tjedno, jednom mjesečno, nije važno. Važno je samo da znate da je to samo vaše vrijeme, da se tom vremenu veselite i da ga jedva čekate.

Uživajte i obavezno javite kako ste se organizirali. Jako se veselim vašim primjerima

Vaša Kristina